9 August 2012
Category:
Zanimljivosti

Uloga prozora pri zagrijavanju doma

Toplinska vodljivost je fizikalni zakon svih materijala, pa tako i stakla. Što je toplinska vodljivost manja, to je izolacijsko djelovanje veće. Zbog mogućnosti toplinske vodljivosti prozori, točnije stakla na prozorima, igraju veliku ulogu u grijanju, odnosno hlađenju, stambenog prostora.

Što je toplinski izolator lošiji ima bolju toplinsku vodljivost i obrnuto. Ukoliko dlanom dodirnemo vruć radijator, osjetit ćemo na koži kako metal provodi toplinu. Na isti način i prozorsko staklo provodi toplinu. Kako je staklo bolji toplinski izolator od metala, instaliranjem trostrukih staklenih površina na prozorskom okviru, smanjit ćemo toplinske gubitke i do 60 %. Ukoliko su komore između staklenih ploha ispunjene plinom niske toplinske vodljivosti (argon), cijela će površina prozora propuštati vrlo malo topline i time sačuvati toplinu u Vašem domu.

Ukoliko Vaši prozori nisu dovoljno izolirani pojavit će se konvekcijski gubici. Konvekcijski gubici predstavljaju gubitak topline strujanjem toplog ili hladnog zraka preko prozorske površine. Zimi se zrak u zagrijanoj sobi hladi na površini prozorskog stakla, zgušnjuje i spušta prema podu. Topli zrak odozgo dolazi za hladnim, zauzima njegovo mjesto i time ohlađuje prostoriju. Takvo kruženje i izmjena zraka u prostoriji, zahtijeva dotok veće količine toplog zraka koje zahtijeva veće angažiranje izvora topline, a time i potrošnju energenata. Takvu pojavu izmjene zraka osjećamo kao neugodan propuh pri podnoj površini. To se najbolje osjeća kad su noge hladne, a glava ugrijana.

Zbog te pojave konvekcijskih gubitaka, radijatori se postavljaju ispod prozora, kako bi se neutraliziralo slijevanje toplog zraka prema podu. Jedina alternativa je smanjenja konvekcijskih gubitaka, a to se postiže izolacijom prozorskih površina. Opće je pravilo – povećanje temperature za 1 stupanj u prostoru znači veću potrošnju energije za 3%.